Ik denk dat ik een jaar of 8 was toen ik mijn eerst Cavia kreeg. Wampie was een kortharige cavia en een ontzettend gezellige babbelaar. Als je morgens beneden kwam en een stap richting de koelkast maakte dan begon hij al met een vreugdedansje en piepte de hele boel bij elkaar omdat hij wist dat daar de lekkere hapjes uit kwamen.
Ik had er zulke leuke herinneringen aan dus toen ik naar een boerderij verhuisde was voor mij dan ook een logische stap om in de stal een heus cavia dorpje te maken. De dames los in de stal en de heren in een apart hok. Voor je het weet is het een uit de hand gelopen hobby waarbij ook het fokken op ras, kleur en een mooie bouw een heuse ontdekkingstocht is.
Het liefst hou ik ze allemaal maar dat kan natuurlijk niet. Daarom heb ik ook geregeld een cavia beschikbaar. Het zijn zulke individuele beestjes met elk een uitgesproken karakter. Er zit altijd wel een geschikt maatje voor iemand tussen.
Op dit moment fok ik hobbymatig twee rassen. De Lunkarya en de Sheltie (Coronet).
Sinds 2005 zijn er officieel Lunkarya cavia’s in Nederland. De Lunkarya is een zeldzaam ras wat zijn oorsprong vindt in Zweden. Het haar van de Lunkarya is harder en dichter ingeplant dan de bij ons bekende langhaar cavia’s, daarom staat het ook zo uit. Waar normaal gesproken jonge cavia’s een hoog koetchi-koetchi gehalte hebben vind ik de baby Lunkies echt erg lelijk. Door hun stugge haar krijgen ze een lelijke kale snoet waardoor ze meer op een rat dan op een cavia lijken. Maar ze maken het goed, echt waar! Zodra deze mini monstertjes groter en groter worden, worden ze mooier en mooier en komt er een stevige krul in hun vacht.
Qua vacht verzorging valt het reuze mee, ik kam en borstel ze niet, als ik ze oppak dan pluk ik de strootjes, hooitjes uit hun haar en ga er voorzichtig met mijn vingers doorheen. Minder bewerkelijk dan de Sheltie (Coronetjes).
De Sheltie is een langharige cavia zonder rozetten. Omdat de Sheltie geen rozet op de kop heeft, valt het haar op de kop naar achteren waardoor een soort bob-kapsel ontstaat en de snoet vrijblijft. Het haar valt op de rug niet in een scheiding, maar valt losjes naar achteren. Op de wangen groeien bakkebaarden die naar achteren groeien en overgaan in de overige vacht. De Sheltie heeft een sleep aan de achterkant.
De Coronet komt van orgine uit Engeland. De Coronet is een Sheltie met een rozet op de kop. De haren zijn van dezelfde structuur als bij een Sheltie en kunnen ook net zo lang worden, maar de haren op de kop zijn kort. De Coronet komt in verschillende kleuren voor, zoals crème, rood, wit en zwart, maar er zijn ook driekleur en bonte Coronets. Er zijn ook Coronets met satijnfactor.