DE BLIJE HOEVE

De Varkens

Als je op een boerderij gaat wonen dan wil je natuurlijk ook een varkentje. Tenminste, dat paste wel in mijn perfecte plaatje. Maar goed wij komen beiden niet van een boerderij. Onze ervaring met dieren hield wel op bij de kippen, konijnen en katten (en jaa natuurlijk zijn die er ook gekomen). 

Terug naar de varkens. Nadat wij ons hadden ingelezen kwamen wij uit bij KUNEKUNE varkens. De keuze laat zich raden; ze zijn zoooo leuk! Super vriendelijk, sociaal, handzaam, uber charmant en grappig. Ideaal voor beginners zoals wij.

Wij zijn gaan kijken bij  de veldvarkens in Zelhem en omdat het idee is om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn, heb ik in Zelhem ook verschillende workshops gevolgd. Van worst maken tot pekelen en zeep maken met de reuzel. Daar mochten wij kennismaken met de varkens en, tijdens het rondje voeren, werden wij helemaal ingeburgerd met het wel en wee van een varken. Ook maakten wij daar kennis met meerdere startende varkenshouders en zoals dat dan gaat, met allemaal dezelfde passie, werd er al heel veel gepraat, gelachen en tips uitgewisseld. En dat doen wij nog steeds!

Al doende leer je het best. Ondertussen zijn wij 3 jaar en 3 nesten verder, hebben wij de nodige uitdagingen gehad, is onze oude dekbeer Leo overleden en hebben wij een nieuw dekbiggetje Sjaaki. Onze varkens hebben allemaal een raszuivere goede bloedlijn en een erkende stamboom. Wij hebben een UBN nummer en ik mag mijzelf een officiële Kunekune fokker noemen.